Ta strona używa plików cookies.
Polityka Cookies    Jak wyłączyć cookies?    Bezpieczeństwo w sieci AKCEPTUJĘ

 

 

 

 

Wirtualna Ruda

 

 

start

historia

zabytki

szlaki

wirtualne spacery

 kontakt


 

Technologia Koksowni "Orzegów"

część 5

 

ścieżka technologiczna

 

 

Wyprażony koks wypychano na poziomą, wyłożoną żeliwnymi płytami rampę. Tam robotnicy przewracali koks, rozrywali i rozgniatali go ręcznie za pomocą długich drągów zakończonych bosakami lub hakami. Po rozbiciu na mniejsze fragmenty koks był gaszony wodą. Starano się używać jedynie niezbędnych ilości wody, nadmiar obniżał wartość koksu. Gaszenie koksu było bardzo ciężką i niebezpieczną pracą, która miała bardzo zły wpływ na zdrowie pracowników. Ugaszony koks ze zrzutni płaskich ładowano do wagonów kolejowych za pomocą taczek i wideł co klasyfikowało koks według uziarnienia. Przebudowa zrzutni koksu z płaskiej na skośną umożliwiła wyeliminowanie pracy ręcznej.

 

Największe zużycie wód przemysłowych wykazywał układ chłodzenia gazu i studzenia koksu. Przy nadmiarze wód kopalnianych stosowano obiegi otwarte przepływowe. Wody dołowe o niskiej temperaturze chłodziły przeponowo gaz we wstępnych chłodnicach rurowych i kierowane były do rozcieńczania zakładowych ścieków komunalnych. Chłodnia kominowa posiadała wydajność obciążenia hydraulicznego 40m3/h. Pobory wód kopalnianych wynosiły maksymalnie do1000m3 na dobę, woda pitna pobierana była w ilości 300 m3 na dobę z sieci komunalnej. Zapasy wody w ilości 6000 m3 utrzymywano w basenach i stawie. Staw pocegielniany (obecna nazwa Sokolnia) uzbrojono w 1926 roku w przepompownię na potrzeby gospodarki wodnej koksowni.

 

 

 

 

 

Gaszenie wypchniętego koksu (ze zbiorów JSW Koks Zabrze)

 

Quenching of pushed out coke (from the collection of JSW KOKS Zabrze)

 

Löschung von hinausgeschobenem Koks (aus den Sammlungen von JSW KOKS Zabrze)

 

 

 

 

"Orzegów" coking plant technology part 5

 

 

 

The heated coke was pushed out to a horizontal ramp padded with cas-iron plates. There the workers manually turned, ripped and crushed coke using long rods ended with pikes or hooks. After the coke was broke down into smaller fragments, it was quenched with water. However, the workers attempted to use only the necessary amount of water as surplus of water reduced the value of coke. Coke quenching was an exceptionally hard and dangerous work that have a significantly bad impact on the health of workers. Quenched coke was loaded from flat wharf to railway wagons using wheelbarrows and pitchforks, which classified the coke according to its granulation. The reconstruction of coke wharf from flat to inclined enabled the elimination of manual labour.

 

The greatest consumption of industrial water was shown by the gas and coke cooling system. When there was a surplus of mine waters, open flow circulations were used. Mine waters with low temperature cooled gas in the initial pipe coolers through a diaphragm and then were directed to dillute the plant sewage. The chimney cooler had a hydraulic load capacity of 40 m3/h. The consumption of mine waters amounted up to a maximum of 1,000 m3 per day while drinking water taken from the municipal network was consumed at a rate of 300 m3 per day. The stock of water in the amount of 6000 m3 was kept in pools and ponds. The post-brickyard pond (current name: Sokolnia) was reinforced in 1926 with pumping station for the needs of water economy of the coke plant.

 

 

 

Technologie der Kokerei "Orzegów" Teil 5

 

 

 

Der geröstete Koks wurde auf eine horizontale, mit Eisenplatten ausgekleidete Rampe geschoben. Dort warfen die Arbeiter den Koks um, rissen ihn auseinander und zerteilten ihn von Hand mit langen Stangen, die mit Spitzhacken oder Haken versehen waren. Nach dem Zerschlagen in kleinere Stücke wurde der Koks mit Wasser gelöscht. Man versuchte, nur die absolut notwendige Menge Wasser zu verwenden, da ein Überschuss an Wasser die Qualität des Kokses minderte. Das Löschen von Koks war eine sehr schwere und gefährliche Aufgabe, die sich sehr negativ auf die Gesundheit der Mitarbeiter auswirkte. Aus Flachentladungen gelöschter Koks wurde mit Schubkarren und Gabeln in Eisenbahnwaggons verladen, was den Koks nach der Korngröße klassifizierte. Die Umstellung des Koksausstoßes von einer flachen auf eine schräge Ebene hat diese harte, manuelle Arbeit überflüssig gemacht.

 

Das Gas- und Kokskühlsystem wies den höchsten Industriewasserverbrauch auf. Bei überschüssigem Grubenwasser wurden offene Kreisläufe verwendet. Niedertemperatur-Grundwasser kühlte das Gas in den anfänglichen Rohrkühlern unter Druck ab und wurde zur Verdünnung von kommunalem Abwasser genutzt. Der Kühlturm hatte eine hydraulische Leistungsfähigkeit von 40 m3/h. Die Aufnahme von Grubenwasser betrug maximal 1000 m3 täglich, Trinkwasser wurde in Mengen von300 m3 täglich aus dem städtischen Netz entnommen. Wasserreserven in einer Menge von 6000 m3 wurden in Becken und im Teich gespeichert. Der gemauerte Teich (heutiger Name Sokolnia) wurde 1926 mit einer Pumpstation für die Bedürfnisse der Wasserwirtschaft der Kokerei ausgerüstet.

 

 

   

 

 

 

 


Projekty dofinansowane ze środków zewnętrznych